Gustosel Logo
  • Pagina principala
  • Toate retetele
  • Categorii
    • Aperitiv
    • Desert
    • Făinoase
    • Masă de seară
    • Salate
    • Felul Întâi
Menu
  • Pagina principala
  • Toate retetele
  • Categorii
    • Aperitiv
    • Desert
    • Făinoase
    • Masă de seară
    • Salate
    • Felul Întâi
Search
  • РусскийРусский
Menu
  • РусскийРусский
  • Toate recetele
  • 1.640
 5/5

Cozonac pufos cu glazura

  • Făinoase
  • drojdie, faina, lapte, ou, unt
20240327_100754
20240406_183033
20240405_170822
20240406_203423
20240405_181012
20240406_090602
20240402_153825

Cozonac pufos cu glazura

Ingrediente pentru Aluat

Faina puternica (W350-430)
( Trebuie sa fie cernuta si de temperatura camerii Faina puternica este faina de tip „0” pentru cozonaci cu proteina 14-15% si W350-430 )
1
  • kg
Zahar
400
  • gr
Galbenusuri
6
  • buc
Sare
0,5
  • ling. ceai
Zahar vanilat
16
  • gr
Drojdie uscata
16
  • gr
Unt 82%
( Trebuie sa fie cald/topit )
130
  • gr
Lapte
( Trebuie sa fie neaparat cald )
480-500
  • ml

Ingrediente pentru Glazura pentru copt

Zahar
80
  • gr
Faina de migdale
20
  • gr
Albus de ou
30
  • gr
Zahar granulat
( la dorinta )

Ingrediente pentru Glazura alba pentru decor

Jelatina
0,5
  • ling. ceai
Apa
3
  • ling. masă
Zahar pudra
100
  • gr
Suc de lamaie
1
  • ling. ceai

Modul de preparare:

Preparam aluatul pentru cozonac.

Pentru prepararea aluatului avem nevoie de robot puternic.

Prima etapa. Adaugam drojdie uscata in faina si amestecam. Mixam galbenusurile cu sare, zahar vanilat si zahar, adaugand putin lapte (priviti video). Apoi adaugam tot laptele ramas si faina amestecata cu drojdie, fixam carlig pentru aluat si framantam pana cand se amesteca bine toate ingredientele. Adaugam cate putin (aprox. cate 2 linguri) unt topit/cald si framantam, dupa ce incorporam tot untul mai framantam 2 minute si oprim robotul. Acoperim vasul cu aluat cu folie alimentara si punem la dospit in cuptor pe 30 minute la 35-40°C (Atentie! Nu mai multe grade – riscam sa distrugem drojdia).

A doua etapa. Ungem masa si mainele cu ulei fara miros, rasturnam aluatul nostru pe masa si il impaturim timp de cateva minute (este a doua framantare), il trantim usor de masa pentru a-l relaxa si imprastia aierul un el. Punem aluatul nostru inapoi in vas, il acoperim cu folie si il punem la dospit pe aprox. 50 minute la fel la 35-40°C.

A treea etapa. Repetam framantarea pe masa. Ungem masa si mainele cu ulei fara miros, rasturnam aluatul pe masa si il impaturim timp de cateva minute (este a treea framantare), il trantim usor de masa. Il punem inapoi in vas, il acoperim cu folie si il punem la dospit pe atat timp cat are el nevoie, trebuie sa creasca in volum de 3-4 ori, la mine a durat aproximativ o ora la 40°C.

Formam cozonacii cu umplutura de care va place (ciocolata, portocala confiata, stafide, nuca etc.) sau fara. Aluatul trebuie sa ocupe a treea parte din forma, are nevoie de loc pentru a se mari in volum de 3-4 ori. Acoperim forme cu cozonaci cu folie alimentara si punem la dospit la fel la 35-40°C sa se mareasca dublu in volum (aproximativ 50 minute). 

Pregatim glazura pentru crusta dulce.

Zahar cu faina de migdale si albus de ou amestecam bine, rasturnam intr-o punga pentru crema, pentru comoditate de a aplica pe cozonaci. Scoatem cozonacii de la dospit, aplicam glazura si ii presuram cu zahar granulat, daca nu dorim cu aceasta glazura ii ungem simplu cu galbenus amestecat cu putin lapte. Incalzim cuptorul la 160°C, trecem atent cozonacii in cuptor si ii coacem timp de 50 – 65 minute, depinde de marimea lor.

Pregatim glazura alba, gustoasa, care nu se sfarama si nu este lipicoasa.

Pentru a aplica glazura e nevoie ca cozonacii sa fie complet raciti. Adaugam in jelatina o lingura de apa si lasam la o parte. Intr-o cratita punem zahar pudra, 2 linguri de apa si o lingurita suc de lamaie, punem la foc mediu si amestecand continuu aducem la fierbere. Luam cratita de pe foc, adaugam in ea jelatina noastra hidratata si mixam. Timpul mixarii decide fiecare cum doreste, sa fie cu scurgeri pe cozonac atunci mixam mai putin sau daca dorim consistenta mai deasa si sa ungem doar palaria atunci mixam mai mult. La dorinta putem adauga colorant in glazura pentru culoarea dorita. Decorul il aplicam cit glazura inca este proaspata.

Pofta buna! 

Notițe adăugătoare:

REȚETE NOI

Cozonac pufos cu glazura

  • Făinoase
  • drojdie, faina, lapte, ou, unt

Crema fiarta de vanilie

  • Desert

Salata cu piept de pui afumat

  • Salate

Cartofi copti cu unt si usturoi

  • Garnitură
PrevPrecedentaPandispan

S-ar putea să-îți placă și:

 5/5
Desert
  • 3.684
Crema fiarta de vanilie
 5/5
Salate
  • 4.921
Salata cu piept de pui afumat
 5/5
Garnitură
  • 1.471
Cartofi copti cu unt si usturoi
 5/5
AperitivMic dejun
  • 4.643
Fornetti Mini cu carne de pui si ciuperci
 5/5
Felul Întâi
  • 17.007
Soleanca – ciorba ruseasca
 5/5
Bezea elvetiana
Desert
  • 883
Bezea elvetiana
Gustosel Logo
Menu
  • Pagina principala
  • Toate retetele
  • Categorii
    • Aperitiv
    • Desert
    • Făinoase
    • Mic dejun
    • Salate
    • Felul Întâi