Pentru un rezultat mai bun, se recomanda de a prepara blatul de pandispan cu o zi sau cel putin 8 ore inainte de asamblarea tortului.
Pentru prepararea pandispanului, avem nevoie de 4 albusuri de temperatura camerei. Batem albusurile cu 40 gr. zahar pina la obtinerea unei spume tare. Galbenusurile se amesteca cu 80 gr. de zahar si se bat pina la topirea acestuia. Adaugam spuma de albus si cu o spatula amestecam cu grija aceste doua compozitii.
Cu miscari lente, de sus in jos, incorporam faina. Atragem atentie ca acest pandispan se prepara fara afinatori, de aceea faina trebuie cernuta de citeva ori inainte de a o folosi, ca sa se umple cu aer.
Se unge cu unt o forma dreptunghiulara (aprox. 26×12 cm), se toarna aluatul si se niveleaza atent.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180-200C, timp de 25-30 min. In primele 15 min. de coacere nu deschideti cuptorul, deoarece se va lasa pandispanul. Pandispanul copt se lasa sa se racoreasca in forma sau pe un gratar peste noapte.
Pentru crema „Charlotte” pe baza de unt, se amesteca 2 galbenusuri cu 125 ml. de lapte si 185 gr. de zahar pina la topirea acestuia. Punem vasul pe foc mic si amestecam continuu, pina incepe sa scoata bulese mascate de aer (cca. 5 minute). Observati ca compozitia capata consistenta laptelui condensat.
Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca, apoi o strecuram. Intre timp se bate untul (200gr) la temperatura camerei, pina se albeste, apoi adaugam treptat, lingura dupa lingura toata crema de ou si lapte racorita. Spre final adaugam o lingurita de cognac.
Lasam la o parte doua linguri de crema pentru decorare, pe care le coloram in verde si galben de exemplu. Restul de crema se desparte in doua parti, in una din ele se adauga cacao.
Taiem colturile de sus a pandispanului, ca sa corespunda etalonului.
Resturile le coacem in cuptor citeva minute pina devin usor maronii, apoi le framintam in blender. Vom avea nevoie de ele pentru a decora tortul.
Pentru insiropare, se topeste 100 gr. de zahar in 115 ml. de apa la foc incet, se raceste, apoi se adauga o lingurita de cognac. Se taie pandispanul pe orizontala in trei parti egale, apoi fiecare se insiropeaza din abundenta.
Asamblam tortul unind cu crema alba cele trei blaturi, iar suprafata se acopera cu crema cu adaos de cacao. Bordurile tortului se imbraca in farimiturile coapte de pandispan, iar suprafata se orneaza cu flori sau figuri din crema dupa fantezia!
Se pastreaza in frigider. Inainte de a fi servit, este de preferat a fi scos 20 minute la temperatura camerei.
Pofta buna!