Ingrediente:
- Oua4
- Miere2 linguri de masă
- Cognac1 linguri de masăla dorinta
- Cacao2 linguri de masă
- Scortisoara1/2 linguri de ceai
- Praf de copt1,5 linguri de ceai
- Nuci1 păhare
- Prune uscate100 grame
- Faina de griu1+2/3 păhare
- Lapte condensat fiert380 grame
- Unt150 gramede dorit sa fie de 82%
- Zahar1,5 păhare
- Ciocolata neagra160 grame
- Frisca lichida 20%-33%3 linguri de masă
- Ciocolata alba80 gramela dorinta
Modul de preparare:
Pas 1.
Nucile le maruntim in blender sau le taiem marunt cu cutitul. Prune uscate le oparim in apa clocotita, curatim de simburi, daca sunt, si la fel le taiem marunt cu cutitul.
Pas 2.
Batem oule cu zahar, pana se maresc in volum de cateva ori. Adaugam miere su cognac si mai batem putin si oprim. Adaugam nuci si prune si amestecam. In vas aparte amestecam faina, cacao, scortisoara si praf de copt totul cernut. Adaugam totul, in 2 reprize, la oua si amestecam bine. Coacem 2 blaturi, sau 1 cum fac eu si il tai in 2, sau forma dorita (ex. inima), in cuptor preincalzit la 170-180C 30-35min.
Pas 3.
Batem untul, care trebuie sa fie de temperatura camerei (moale), cind sa marit putin in volum si a devenit alb adaugam lapte condensat fiert si batem inca vreo 2-3 min. Crema este gata. Blaturi le insiropam, partea de jos (adica partea de jos care a stat in tava) si cand asamblam tortul punem cu partile de jos inauntru. In calitate de sirop putem folosi apa cu zahar sau miere (la dorinta cu suc de visine), avem nevoie de aprox. 200 ml sirop. Ungem cu crema, in afara de partea de sus, putem unge si partile.
Pas 4.
Facem glazura. Incalzim la baie de aburi frisca cu ciocolata neagra pana ciocolata se topeste. Ungem cu glazura obtinuta tortul nostru, la dorinta cu ciocolata alba topita facem desene.
Lasam tortul pe vreo 30 min la racoare.
Pofta buna!
Notițe adăugătoare
Daca nu avem ciocolata putem face glazura in alt mod. Intr-un vas punem:
2 linguri de cacao
2,5 linguri de zahar
3-4 linguri de frisca 33% sau smantana grasa
20 gr. de unt
Fierbem totul pana se topeste zaharul.
Poftim glazura care este la fel de gustoasa ca si cea din ciocolata!